Contact Ons

Vagelis Markou

Elly Papa

 

+30 6945-786245
+30 6945-428359

Enjoy life in Parga


Informatie over Parga / Epirus


map parga.jpeg

Informatie Parga/Epirus

Epirus is een van de 13 regio's van griekenland en heeft een inwoneraantal van ongeveer 370.000. 'Epiros' betekent eenvoudig 'vasteland'. De grenzen zijn gemakkelijk te onthouden: in het westen en zuiden de Ionische Zee en de Ambrakische Golf, in het oosten het Pindos-gebergte en in het noorden ligt de oude grens in Albanië. Het gebied is grotendeels bergachtig. Epirus is het bergachtigste gebied van Griekenland. De Pindos bergketen ziet er op landkaarten en satelietfoto's uit als de ruggengraat van Griekenland. Een paar van de belangrijkste bergen zijn: Smolikas, Grammos, Tympfi, Tsoumerka of Tzoumerka, Mitsikeli, Olytsikas of Tommaros, Souli en Xirovouno. Dichte eiken-, dennen-, pijnboom- en beukenbossen omzomen de weg. Op veel plaatsen laten ze het uitzicht vrij op de ongerepte bergwereld. Pas in 1939 werd de eerste weg over de Pindos aangelegd. Voorheen kon dit gebergte alleen in de zomermaanden via een moeilijk begaanbaar muilezelpad worden overgestoken. Epirus is op te delen in vier departementen: Threspotia, Ioannina, Arta en Preveza.

Trespotia: De hoofdstad van Threspotia is de havenstad Igoumenitsa. Igoumenitsa is een belangrijke Groekse havenstad met bootverbindingen naar Corfu, Patras en vele havens in Italië. 10 km ten noorden van Igoumenitsa vind e de toren van Ragio en de oude Gitani opgravingen. Deze laatste is zeker een bezoekje waard. Bij Kestrini vind je de delta’s van de Kalamas rivier met veel vogelsoorten. In het noordwestelijk puntje bij Albanie vind je de mooie lagunes van Sagiada. Vlakbij het dorp Filiates staat het prachtige klooster van Giromeri (13e eeuws). Tussen Malouni en Preveni ten oosten van Igoumenitsa ligt het natuurreservaat Stena Kalama waar nog veel beesten voorkomen. Verder is een bezoekje aan het stadje Sivota een must. Prachtige stranden en kleine groene eilandjes. U kunt hier bootjes huren.

Ioannina: De hoofdstad van het departement is het gelijknamige Ioannina. De stad heeft veel bezienswaardigheden waaronder het kasteel en het meer met ooievaars. 's Avonds is het rondom het meer zeer romantisch met een grote schepradboot voor korte tochtjes over het Pamvotida meer en de vele terrasjes Vijf km ten noorden kun je de Perama grotten bezoeken met stalactieten en stalagmieten. Veel hoge bergtoppen van het Pindosgebergte liggen in dit departement. Voorbeelden zijn Grammos (2520m), Smolikas (2637m) en Timfi (2497m). Veel van deze hoge bergen hebben zogenaamde 'Dragon Lakes'. Een bekend National Park (Vikos Aoos Gamila) ligt in dit departement met de diepste kloof ter wereld (Vikos), de rivier Aoos en de bergtop Timfi. In dit National Park wonen wilde wolven, herten, beren, vossen, steenmarters en arenden. Zeker een bezoekje waard zijn de Zagoria dorpen als Papingo en Monodendri. Deze prachtige dorpen met huizen geheel uit steen vervaardigd zijn een lust voor het oog. Vergeet niet de prachtige beroemde bruggetjes in de buurt van het Zagoriadorp Kipi. De Zagoriastreek ligt ten noorden van de stad Ioannina.

Ten oosten van de stad Ioannina ligt de plaats Metsovo, bekend van zijn kunstwerken van hout en vleesproducten. Het is ook een skigebied. Tijdens de rit van Ioannina naar Metsovo zie je veel natuurschoon en groene bossen. Vijf km ten zuidwesten van Metsovo vind je pittoreske watermolens nabij het dorp Antohori. Verder zijn de St. Paraskevi tempel en het st Nicolas klooster een bezoekje waard.

Ten zuiden van Ioannina ligt het prachtige amfitheater Dodoni. Volgens velen is dit het op een na mooiste theater van Griekenland na de Epidaurus. Dagelijks kun je Dodoni bezoeken van 8-19.00 uur, zaterdag en zondag van 8.30 tot 15.00 uur.

Arta: De hoofdstad van dit departement is het gelijknamige Arta. Arta ligt in het lagere gedeelte in de buurt van vele lagunes (o.a. Rodia en Logarou), waar je perfect kunt birdwatchen. Rondom de stad Arta vind je twee Byzantijnse tempels die de moeite waard zijn om te bezichtigen (Parigoritissa en Kato Penagia). Verder vind je 5 km ten zuiden van Arta een spectaculaire driebogen brug van steen.

Preveza: De hoofdstad van dit departement is het gelijknamige Preveza. Rondom de stad Preveza vind je een drietal forten, waarvan de Pantokratoras de meest interessante is. Sinds kort heeft de stad een (tol)tunnelverbinding met Aktio (Midden Griekenland). De stad heeft een eigen vliegveld met chartervluchten voor het eiland Lefkas en de stad Parga. 10 km ten noorden van Preveza vind je de indrukwekkend opgravingen van Nikopolis met een amfitheater verspreid over enkele kilometers. Verder naar het noorden vinden we een andere opgraving Kassopi (5e eeuw voor Christus) en de Zalogo bergen. Vlakbij de stad Mesopotamos kun je de opgravingen Necromandio (Ephyra) met een orakel uit de 5e eeuw voor Christus. Meer naar het noordoosten kom je de Archeron bronnen tegen waar je lekker af kunt koelen in het schone bergwater. Vergeet geen kijkje te nemen in het toeristenoord Parga met haar kleine straatjes, oude fort en gezellige boulevard. 10 km boven de stad Filippiada (oostkant) staat het prachtige Romeinse aquaduct. Iets ten oosten liggen de ruines van Arraon.

Parga
Parga is een havenplaatsje gelegen in een schelpvormige bocht van de Ionische Zee en heeft een inwoneraantal van ongeveer 5500. De plaats en de omgeving hebben een typisch zuidelijk karakter. Op de hellingen liggen olijf- en sinaasappelboomgaarden. Op een in zee vooruitspringende rotsklomp ligt de imposante ruïne van de Venetiaanse vesting. De naburige baaien van Lihnos, Hrissogiali en Valtos hebben mooie zandstranden. Deze omgeving werd al in de Mykeense tijd bewoond. In 1320 werd Parga voor het eerst vermeld. In 1401 kwam het onder Venetiaanse heerschappij te staan. Na een bewogen verleden deelde de stad in de periode 1796 tot 1815 het politieke lot van de Ionische Eilanden. Toen de despotische heerser Ali Pasja in 1819 de Britten het stadje afhandig had gemaakt, verdreef hij de bevolking, die later voor een deel terugkeerde. Van 1822 tot 1913 was Parga Turks. Daarna kwam het aan Griekenland.

In Parga zelf zijn drie stranden: vanaf de boulevard springt u zo Krioneri Beach op, het stadsstrandje waar u voor weinig geld een parasol kan huren. En zwem vanaf dit strand ook eens naar het kleine eilandje Panagia. Er staan twee kerkjes en u vindt er de restanten van een oude vesting. Met een bootje of te voet over de hoge rots die Parga siert, komt u op het lange strand, Valtos Beach. Bij gunstige wind (direct in het begin al) kunt u daar eindeloos snorkelen. Vele vissen in alle vormen, maten en kleuren zwemmen om u heen.

Voor de rustzoekers is er Piso Krioneri, verborgen achter een paar hotels. Een klein strandje waar vooral Grieken komen.
Naast stranden biedt Parga een grote vesting, bovenop de rots, talloze leuke winkeltjes en een grote keuze aan taverna's.

Vanuit Parga kunt u leuke dagtochten maken naar diverse bezienswaardigheden.
Vanaf de pier per boot naar de eilanden Paxos en Anti Paxos met een zwemstop in “The Blue Lagoon” kristal helder water, wellicht ziet u zelfs dolfijnen.
Historische plekken als; Necromantion, Zaloggo en Kassopi en een wandeling in The Rodia Wetlands, de lagoons van de Amvrakikos Gulf, de rivier de Acheron.
Het eiland Corfu en het schiereiland Lefkas kunt u per auto in ca. 1 tot 1,5 uur bereiken en is zeker de moeite waard.
De Ferry naar Corfu vaart bijna elke 20 minuten in het seizoen.
Met de auto naar Ioannina, een echte Griekse stad met een gezellig druk centrum met veel winkels en uitgaansmogelijkheden. Een bezoek aan het nabij gelegen Dodoni amphi theater, het Oracle en de tempel van Zeus of het meer Pamvotis en de Perama caves zijn zeker de moeite waard.
Een iets langere maar spectaculaire tocht naar Zagora en de kloof van Vikos.
Bezoek de bijzondere, boven op de hoge piekrotsen gebouwde Meteora kloosters nabij Kalambaka.